Søg
Menu

Du er her: Introduktion Blog Hvilken belysning skal jeg vælge til badeværelset? En komplet guide

Hvilken belysning skal jeg vælge til badeværelset? En komplet guide

Badeværelset har normalt ikke adgang til dagslys, så det er afhængigt af kunstig belysning. Vi vil rådgive dig om, hvilken badeværelsesbelysning du skal vælge, og hvordan du placerer den korrekt.

Badeværelset har normalt ikke adgang til dagslys, så det er afhængigt af kunstig belysning. Dette skal være funktionelt, så du klart kan se dig selv i spejlet om morgenen, men ideelt set også afslappende, så du kan nyde en afslappende bruser eller bad, når du vender hjem om aftenen. Alt i badeværelset gøres endnu mere vanskeligt af den altid tilstedeværende fugtighed. Så hvordan giver du mening med det hele? Vi vil rådgive dig om, hvilken badeværelsesbelysning du skal vælge, og hvordan du placerer den korrekt.

Hvor mange lamper har du brug for på badeværelset?

Det ideelle antal og styrken af lamper afhænger af størrelsen og layoutet af dit badeværelse. For at have tilstrækkelig belysning skal du sætte dig ind i en værdi kaldet lumener - dette angiver lysintensiteten. Du vil helt sikkert finde denne parameter i enhver af de bedre lamper.

Ca. 200 lumener pr. kvadratmeter angives som ideelt for et badeværelse. Så hvis dit badeværelse f.eks. er på 10 kvadratmeter, har det brug for mindst 2.000 lumener.

Dette er imidlertid kun et minimum, da badeværelseslamper ofte bevidst rettes ind i væggen eller dækkes for at beskytte dem mod fugtighed. Vælg derfor kraftigere lys, hvor du kan justere lysintensiteten.

TIP: Før du begynder at vælge specifikke lamper, skal du finde ud af, hvor mange kontakter du kan montere på dit badeværelse. Men du behøver ikke at begrænse dig helt. Hvis antallet af kontakter ikke er nok, har du stadig muligheden for at forbinde flere lamper under en kontakt. Men så tænder og slukker du dem sammen. En anden mulighed er at vælge en lampe med en indbygget kontakt og tilslutte den direkte til strømmen.

3 typer belysning til badeværelset

Baseret på funktion og placering kan badeværelseslamper opdeles i tre typer:

  • loftsbelysning
  • spejlbelysning
  • dekorativ belysning

Lad os se nærmere på dem alle.

Loftsbelysning på badeværelset

Det centrale loftlys skal oplyse hele badeværelset. Så hvis du kommer for at få noget i skabet i hjørnet af rummet, kan du finde det uden besvær. Det vil også gøre rengøringen lettere, hvor du ikke behøver at slå flere kontakter til og fra for at få et godt overblik over alle hjørnerne.

Spotlights er praktiske og trendy i øjeblikket. I et stort badeværelse vil de sprede lyset bedre, og i et lille vil de ikke visuelt mindske rummet. Især hvis du vælger indbyggede spotlights i væggen (loftet).

                                             Loftspots spreder lyset bedre og forstørrer rummet visuelt.

Spejlbelysning

Loftslamper skaber skygger i ansigtet. Derfor er det vigtigt også at placere lys på siderne af spejlet, så de oplyser dit ansigt direkte. Ellers vil du simpelthen ikke være i stand til at lægge makeup eller barbere dig ordentligt.

Pas på! Lyset over spejlet er ikke nok, det skal virkelig placeres på begge sider.

Den ideelle løsning er et LED-spejl med indbyggede LED-striber. Spejlet vil oplyse dit ansigt perfekt, men samtidig vil det være et moderne designstykke. Det vil skabe en behagelig atmosfære på dit badeværelse og give det et strejf af luksus.

I vores sortiment finder du høj kvalitet firkantede og runde LED-spejle, som du kan tilpasse dine egne krav. Du kan vælge størrelsen, farven på belysningen, typen af kontakt og tilføje en række smarte ekstramaterialer såsom en vejrstation, en højttaler til musik eller endda opvarmning for at forhindre, at spejlet dugger til. Dette vil gøre dit spejl til et intelligent, moderne badeværelsessæt.

Se vores udvalg af LED-spejle med smart tilbehør.>>

Dekorativ belysning på badeværelset

Dekorativ belysning placeres normalt omkring badekarret eller bruseren, på skabet under håndvasken eller i en niche (nedsænkning i væggen). Det har ikke en grundlæggende funktion på badeværelset, så det afhænger primært af din præference og fantasi.

LED-striber er det mest almindelige valg. Sørg dog for, at de har tilstrækkelig beskyttelse mod fugtighed. Belysning i umiddelbar nærhed af badekarret eller bruseren skal have en minimumsbeskyttelsesvurdering på IP 65. Vi ser på lysbeskyttelse og sikkerhed yderligere i artiklen.

Dekorativ belysning kan også fungere som afslappende belysning, hvis du vil tage et afslappende bad. Men du kan også bruge LED-spejlet til dette formål, fordi du selv kan justere lysintensiteten.

vilken farve lys skal jeg vælge til mit badeværelse?

Lysets farve kan ændre atmosfæren på badeværelset markant. Der er tre farver at vælge imellem:

  • varm (2700 - 3400 Kelvin)
  • neutral (3500-4900 Kelvin)
  • kold (5000 - 7000 Kelvin)

Det er ideelt at kombinere disse farver. Vælg neutral eller kølig loftsbelysning for at fremkalde en følelse af renlighed. Neutral eller kølige farver er også velegnede til spejlbelysning. Neutral vil hjælpe dig med at se de mest realistiske nuancer af dit ansigt, mens kold vil afsløre intensiteten af din makeup. Varmt lys er bedst til afslapning og lindring. Det er velegnet til badekarret eller bruseområdet.

Men disse regler er kun generelle. Det vigtigste er, hvilken farve lys der passer til dig.

Tænk på sikkerheden

Lamper er udsat for høj luftfugtighed på badeværelset. Derfor skal de have tilstrækkelig beskyttelse mod at forhindre elektrisk stød.

Lampebeskyttelsesgraden bestemmes af IP-værdien. Denne har to cifre, der hver angiver en forskellig type modstand:

  • Det første tal angiver graden af beskyttelse mod indtrængen af fremmedlegemer - mekanisk modstand.
  • Det andet tal angiver graden af beskyttelse mod vandindtrængning.

Hvor meget beskyttelse skal lysene på badeværelset have? Vælg lys omkring spejlet og i loftet med IP 33 eller højere beskyttelse, og lys i umiddelbar nærhed af badekarret eller bruseren med mindst IP 65.

Kan du lide designede og praktiske LED-spejle med smart tilbehør? Gennemse hele udvalget med mere end 25 designs, og skræddersy dit spejl efter dine ønsker.

Se LED-spejle. >>

Tilbage til oversigt

Op